Aby na własne oczy przekonać się o tym, jak kawa traktowana jest w trakcie uprawy i zbiorów, osobiście odwiedziliśmy plantację. Posiada ona certyfikat stowarzyszenia 4 C (The Common Code for the Coffee Community), które jako misję stawia sobie poprawę warunków pracy i troskę o środowisko naturalne na plantacjach kawy. Zaufanie buduje w nas również fakt używania oczyszczalni wody i ścieków w procesie płukania kawy.
Dojrzałe wiśnie kawowca zbierane są ręcznie, potem poddawane mokrej obróbce i wreszcie suszone na słońcu. Zielona kawa odpowiednio zabezpieczona trafia prosto do naszego Pałacu w Krobielowicach, gdzie stworzyliśmy dla niej odpowiednie warunki – zapewniając kawie idealną temperaturę powietrza, a także wilgotność podczas magazynowania. Następnie zielone ziarno trafia w ręce roastera, który w palarni kawy wydobywa z niej barwę i najwspanialszy aromat. Oto Vaile Coffee – ekskluzywna kawa prosto z Wietnamu.
Tak przygotowana kawa jest gotowa do zapakowania. W tym momencie możemy powiedzieć, że zrobiliśmy wszystko, aby dostarczyć produkt najwyższej jakości. Końcowym, jakże ważnym elementem procesu, jest odpowiednie zaparzenie kawy. Sugerowaną metodą parzenia naszego ziarna jest ekspres ciśnieniowy lub moka, nadaje się ona jednak również do french pressu, czy tradycyjnej „parzuchy”. Odpowiednio zaparzona kawa będzie miała mocno wyczuwalne aromaty kakao i czekolady, a nawet pieczonego jabłka i cukru trzcinowego.
Zasmakuj najwyższej jakości rzemieślniczej kawy z palarni kawy w Pałacu Krobielowice k. Wrocławia. Nasza ekskluzywna kawa czeka na Ciebie w Pałacu oraz w sklepie online. Zapraszamy!
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap żadnej okazji!
Copyright © 2020 Vaile Coffee – ekskluzywna kawa rzemieślnicza Wrocław